Voorgangers


Onze kerk heeft een predikant Jaap Jonk en een kerkelijk werker Swenne Bijzet.

ds. Jaap Jonk

Sinds 1 mei 2016 de nieuwe dominee in Laren. Wij zijn van oorsprong geen Achterhoekers, maar zijn dat wel geworden. Ik ben in Haarlem geboren, en heb in Amsterdam aan de VU gestudeerd. 

Toen ik dominee werd zijn we in 1992 naar Borculo verhuisd. De Achterhoek was een bewuste keuze voor een streek waar de kerkelijke grenzen niet zo scherp getrokken worden. Ik geloof dat God er is voor ieder mens en daarom vind ik jammer wanneer kerkleden hun energie steken in het afpalen van hun eigen kerkgrenzen. Ik ben oecumenisch ingesteld en ook daarom is Laren een fijne plek om te werken. Hier is één kerk voor iedereen, en die staat mooi midden in het dorp!

Na mijn werk als gemeentepredikant in Geesteren, Gelselaar en Borculo heb ik gewerkt als geestelijk verzorger tot 2001 in de verstandelijk gehandicapten zorg, en daarna in TBS kliniek Oldenkotte tot 2014. Laren is voor mij dan ook een prachtige gelegenheid om mijn werk als gemeentepredikant weer op te pakken. Als het goed is heb ik door mijn werkervaring twee dingen goed geleerd; mensenkennis, en de kunst om het evangelie in begrijpelijke taal te verwoorden.

Vanwege ons eigen huis in Geesteren verhuizen we niet meteen. Ons huis is een monumentale boerderij die omgetoverd is tot een mooie Bed & Breakfast. Het is te koop maar de zaken moeten nog gedaan worden. Totdat we naar de pastorie verhuizen werk ik in het Kulturhus. Ik heb daar een kleine werkplek ingericht van waaruit ik de bezoeken doe, en waar ik goed mijn andere werk kan doen. U kunt daar ook bij mij binnenlopen hoewel ik er niet altijd ben. Dan ben ik op bezoek bij gemeenteleden.

Naast mijn werk als dominee ben ik lid van de Provinciale Staten van Gelderland voor het CDA. Ik werk daarom voor 80% en ben op woensdag in Arnhem.

ds. Jaap Jonk
06-22646477
jaapjonk@kerklaren.nl

Swenne Bijzet

Sinds november 2016 mag ik mijzelf kerkelijk werker van de Protestantse gemeente Laren noemen. Ik zie het als een voorrecht dat ik in zo’n mooi dorp als Laren mag werken!
Sinds 2010 wonen mijn man René en ik nu in Zutphen. We vinden het een prachtige stad en zijn steeds meer gaan houden van de Achterhoek met zijn vriendelijke inwoners en prachtige natuur. Daarvoor heb ik een aantal jaar in Apeldoorn gewoond en oorspronkelijk kom ik uit Nieuw-Vennep in de Haarlemmermeer. Geboren en getogen in de Randstad waardeer ik des te meer de rust en ruimte aan deze kant van het land. Gelukkig is de Randstad niet ver weg, want mijn familie woont daar nog wel.

We hebben twee jonge kinderen, dat is genieten en druk. Iemand zei eens dat hij ‘zwaar gezegend’ was met zijn kinderen, het is namelijk een zeer grote zegening, maar soms ook zwaar J. Iedere ouder zal dit herkennen. Gelukkig overheerst het gevoel van de zegening en zijn we ontzettend dankbaar voor ons gezin. De gesprekken met onze peuterpuber worden steeds leuker en hij neemt ons mee in de verwondering van het ontdekken van de wereld.

Hiervoor ben ik kerkelijk werker geweest in Vorden en Zutphen. In Vorden was ik bezig met het project ‘Basis in Beweging’ dat zich richtte op de 55minners, een leuke baan met experimenten en uitdagingen en waar ik ook veel geleerd heb. In Zutphen was ik pastoraal werker, ik bezocht voornamelijk de ouderen en zieken uit de gemeente. Ook dit vond ik prachtig werk, erg dankbaar en waardevol om te mogen doen. Deze twee ervaringen – aandacht voor de jongere generaties en pastoraat – mag ik nu in Laren in gaan zetten.

Tot slot nog wat algemene feitjes die bij een voorstelrondje horen: studie Godsdienst Pastoraal Werk / geordend chaotisch / enthousiast / Netflix / vakantieland: Italië / hardlopen

Nu weet u iets meer van mij, ik zie er naar uit om u persoonlijk te ontmoeten en de gemeente steeds meer te leren kennen!

Met een vriendelijke groet,

Swenne Bijzet
06-40275253
swennebijzet@kerklaren.nl

 

Nieuws