Thema avond


Rooms Katholieke traditie

In het vorige seizoen ging een van de thema avonden over de Islam. De eerste thema avond van het komende seizoen gaat over spiritualiteit vanuit de Rooms Katholieke invalshoek bekeken.

 

Spreker  op deze thema avond is Toon Cents. Hij is expert in de Room Katholieke Spiritualiteit en is als docent verbonden aan het Titus Brandsma College. Ook is hij als pastor/geestelijk verzorger werkzaam bij de psychiatrische instelling Brinkgreven in Deventer. Toon Cents zal ons op boeiende wijze vertellen over de werking van spiritualiteit in ons dagelijks leven.

 

Met name zal hij vertellen over de specifieke Rooms Katholieke spiritualiteit. Waarom de wierook en de kaarsen? Hoezo bidden tot Maria of de heiligen, en waarom heeft de rooms Katholieke kerk zeven sacramenten, en wij alleen maar doop en avondmaal? Maar er is ook de dagelijkse spiritualiteit zoals bijvoorbeeld het maken van een kruisteken.

 

Over de betekenis van het woord ‘spiritualiteit’ (afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ dat ‘geest’ betekent) bestaan verschillende definities. Het gaat bij spiritualiteit om het bewust worden van de niet – direct waarneembare zijde van de werkelijkheid. Een geestelijke levenshouding wellicht.

Spiritualiteit speelt zich in ieder mens af, al zijn we ons meestal niet bewust om dat woord te gebruiken.

 

 

De avond staat onder leiding van Ds Jaap Jonk                    Kulturhus                    20.00 uur

Nieuws