Liturgisch centrum


Het bijzondere van het liturgisch centrum in Laren is dat het meubilair niet standaard is. De lokale schrijnwerker, René Bruns, heeft samen met een groep mensen uit de gemeente de meubels ontworpen die uniek zijn voor een kerk en ons interieur een bijzondere uitstraling geven.

Materiaal

De beuk die gebruikt is voor de avondmaalstafel, de kansel en de lezenaar komt uit de kasteeltuin van Huis Verwolde. De Beuk is ca. 200 jaar oud, dus ongeveer van het jaar 1800. In de preekstoel ligt een ‘schijf' van de beuk, waarin de jaarringen zichtbaar zijn en voor de liefhebber te tellen.

De eik voor het doopvont vindt zijn oorsprong op het ‘Heuveltje’ in Landgoed Verwolde. De eik is ca. 80 jaar oud en zal in zijn leven menig ei tegen zich aan hebben gehad tijdens het traditionele ‘eierkuul'n’ , een vermaak uit het Larense verleden tijdens de paasdagen. De kaarsenstandaard is van gedroogd beukenhout.

Voor de bronzen elementen heeft René Bruns eerst een wassen model gemaakt. Deze wassen modellen zijn door bronsgieterij Sala uit Arnhem omgevormd in brons. Het grootste element, de schaal voor het doopvont is ca. 70 cm breed en 90 cm lang en weegt in brons ca. 60 kg. Alle elementen zijn voorzien van wieltjes en een stopmechanisme.

Symboliek

De opstelling in de kerkzaal is gebaseerd op de cirkel. Alle stoelen vormen met de preekstoel een cirkel met daarin het meubilair, ook in cirkelvorm. Een cirkel in een cirkel. Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen de cirkel zit de toehoorder samen met de voorganger, de doopouder met de doopvont. Een bijzondere plaats in de cirkel neemt het bloemstuk in dat iedere week wordt verzorgd door de bloemendienst, een lust voor het oog. Vanuit het stiltecentrum heeft de bezoeker een mooi overzicht over de kerkzaal.

 • Het liturgisch centrum » Klik om in te zoomen ->

  Het liturgisch centrum

 • Het liturgisch centrum » Klik om in te zoomen ->

  Het liturgisch centrum

 • De doophand » Klik om in te zoomen ->

  De doophand

 • De bijbeltafel » Klik om in te zoomen ->

  De bijbeltafel

 • Het doopvont » Klik om in te zoomen ->

  Het doopvont

 • Het doopvont » Klik om in te zoomen ->

  Het doopvont

 • De lezenaar » Klik om in te zoomen ->

  De lezenaar

 • De preekstoel » Klik om in te zoomen ->

  De preekstoel

Nieuws