Onze kerk staat midden in het dorp en vormt een vanzelfsprekend onderdeel van het leven in Laren.
Wij vieren samen het leven en de onderlinge betrokkenheid in onze zondagse kerkdiensten. Er worden kinderen gedoopt. Mensen trouwen in de kerk.
Vanuit de kerk nemen we afscheid van mensen die zijn overleden.
Met het aangrenzende Kulturhus vormt het kerkgebouw één geheel. Door de samenwerking wordt het mogelijk (pop)concerten, lezingen, rommelmarkten, modeshows te organiseren.
Een ontmoetingsplek voor velen. Gelovig én niet-gelovig. We gaan respectvol en open met elkaar om. We kunnen en willen niet zonder elkaar.
Overdag is de kerk geopend. Je komt binnen in het stiltecentrum en van hieruit kun je door een glazen wand het gehele interieur bewonderen. Geen kerkbanken, maar gemakkelijk zittende stoelen, geen hoge kansel maar liturgisch meubilair dat door de lokale schrijnwerker is gemaakt uit een oude beuk. De plaats van de voorganger is niet tegenover de gemeenschap maar binnen een cirkel wat de onderlinge verbondenheid vergroot. In het stiltecentrum kun je een kaarsje opsteken, enkele woorden (of een gebed) in het gastenboek schrijven.
Deze sfeer van toegankelijkheid en gastvrijheid kenmerkt ook de kerk als gemeenschap. We mogen het leven vieren met al onze zintuigen vanuit ons geloof dat we ons bestaan ontvangen als een geschenk. We hebben aandacht voor de vraag wie we willen zijn voor elkaar en voor de Eeuwige. Als vrije mensen die in vrijheid hun keuzes kunnen maken.
"Een goed verstand en een goed hart vormen altijd een formidabele combinatie.
Goed nadenken, zelf nadenken is belangrijk. Een goed hart hebben, iets willen bijdragen aan een betere wereld, is minstens zo belangrijk. De combinatie van die twee is bijna magisch.
‘Een goed verstand’ heeft niets met je schoolopleiding te maken. Een goed verstand draait om het herkennen van onrecht in de wereld en snappen dat er daar iets niet klopt. Een goed hart zorgt dat je op je eigen, bescheiden manier iets wilt betekenen in het leven van anderen, voor een betere wereld, bij het bestrijden van onrecht.
Zet je talenten in voor zaken waar je hart ligt, is de oproep van Mandela. Want als hart en hoofd samengaan, versterken ze elkaar."
(Nelson Mandela)
De meeste mensen weten dat diakenen collecteren in de kerkdienst en dat zij helpen bij de viering van de Maaltijd van de Heer. De collecte in de kerkdienst is een belangrijke bron van inkomsten voor de diaconie. De zichtbare taken in de erediensten zijn natuurlijk belangrijk, maar diaken zijn heeft meer om het lijf. Een diaken zorgt ervoor dat hulp geboden wordt waar niemand anders dat doet en een diaken komt op voor mensen die het moeilijk redden in onze samenleving. De armoedeproblematiek, schuldhulpverlening en crisishulp zijn aan de orde van de dag. Of het nu gaat om mensen dichtbij of ver weg, de diaconie stelt zich tot taak om bijdragen te leveren aan het welzijn van de samenleving. Diaconaat is je proberen in te leven in een ander zodat je oog krijgt voor je naaste en voor oorzaken van nood. Nelson Mandela heeft het prachtig verwoord...
8 geloofsgemeenschappen in Lochem, Laren en Barchem hebben samen een stichting voor individuele financiële hulpvragen. Tegenwoordig blijken er steeds meer nijpende situaties te ontstaan, waarin ook de burgerlijke gemeente niet altijd een oplossing kan bieden. Mensen met een bijstandsuitkering, ouderen met alleen AOW, mensen met hoge ziektekosten enz. hebben het niet gemakkelijk. Daarom is de Stichting Hulperverlening Lochemse Geloofsgemeenschappen. De stichting wil deze mensen tot hulp zijn. Die hulp kan bestaan uit een lening, een gift of goederen in natura. Daarbij kan de stichting helpen contacten te leggen met hulpinstanties, zoals de sociale dienst van de gemeente. Uw privacy is gewaarborgd.
Onze gemeente is deelnemer van de SHLG. Meer informatie is te vinden op de website van de SHLGL: www.shlg.nl
De letters staan voor Protestantse Gemeente Dienst en is ontstaan vanuit de diaconie. Het doel van de PGD: aandacht en belangstelling voor de medemens te hebben. Concreet betekent dit, dat er mensen zijn die oog hebben voor mensen in hun omgeving. Een luisterend oor bieden, een wegwijzer voor hulp.
De organisatie: 6 dames vormen de PGD. Zij coördineren het werk dat de vele vrijwilligers in de wijken uitvoeren. Zo zijn er 74 contactpersonen in laren die in hun eigen wijk contacten leggen met bijvoorbeeld een persoon of een gezin waar ziekte is, met nieuwe bewoners, met ouders van een nieuw geborene, met jubilarissen. Verder kunnen ze een beroep doen op bezoekwerkers. Deze leggen bezoek af bij ouderen in laren.
De PGD is eigenlijk een sociaal netwerk in het dorp, gestuurd vanuit de kerk. De aandacht van de vrijwilliger is gericht op elke " buur" of deze nu wel of niet tot de kerk behoort. Zo valt niemand " buiten de boot", we dragen als mensen verantwoordelijkheid voor elkaar.
De PGD is eigenlijk een sociaal netwerk in het dorp, gestuurd vanuit de kerk. De aandacht van de vrijwilliger is gericht op elke " buur" of deze nu wel of niet tot de kerk behoort. Zo valt niemand " buiten de boot", we dragen als mensen verantwoordelijkheid voor elkaar.
Het bestuur van de PGD bestaat uit:
De zorg voor elkaar is misschien wel de belangrijkste taak van onze gemeente. Daarom willen we ‘in goede tijden en slechte tijden’ aandacht hebben voor elkaar, en voor de mensen om ons heen. De pastorale zorg is een taak van de ouderlingen en de bezoekmedewerkers. De dominee en de pastoraal werker hebben een bijzondere taak voor de mensen die iets bijzonders te vieren hebben, of die een verlies hebben geleden. Verlies van een naaste, van werk of van een relatie brengt mensen in een tijd van rouw. Dan is het belangrijk om je gesteund en getroost te voelen, zeker door de vertegenwoordigers van de kerk.
De gemeente is verdeeld in zes ouderlingenwijken. Om te weten, met welke ouderlingen u te maken heeft, kunt u kijken naar de eerste letter van uw postcode. Deze bepaalt dus onder welke wijk u valt. De enige uitzondering hierop zijn alle bejaardenwoningen binnen Laren (‘t Ruempol, de bejaardenwoningen aan de Vonkertweg, Laarkamp, Molenbeek en De Kamp). Zij vallen ongeacht de postcode onder wijk VI. In elke ouderlingenwijk zijn tevens nog twee à drie wijkmedewerkers werkzaam, om de taak van de ouderling te verlichten. Omdat we ons pastoraat nog met minder mensen invullen dan voorheen, hebben we de wijkindeling aangepast. Hieronder is de nieuwe wijkindeling weergegeven. Mocht iemand nog willen helpen als ouderling of wijkmedewerker, dan zou dat erg fijn zijn. Neem hiervoor contact op met Rita Greben.
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letter A en E en bejaardenwoningen aan de Vonkertweg, de Laarkamp, en ‘t Talma
Ouderling: Yvonne de Kruijff, 0573-401039 of 06-53843148
Wijkmedewerkers:
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letter B en D, ’t Ruempol en de bejaardenwoningen aan de Molenbeek en De Kamp.
Ouderling: Willy van der Wal-Vrielink, 0573-401370
Wijkmedewerkers:
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letter N of P.
Ouderling: Rita Greben 06-23321475
Wijkmedewerkers:
Deze wijk wordt tijdelijk onderverdeeld.
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letter T,V,W of X en C, R en S
Ouderling: Gerdien Slagman-Heijink, 0573-421100 of 0638246542
Wijkmedewerkers:
De bejaardenvoorzieningen in Lochem:
Hoge Weide door Eddy Lubberding, 06-2211978
Gudula door Riky Reterink, 06-10744206
Wijkmedewerkers:
Contactpersoon: Rita Greben 06-23321475 pastoraat@kerklaren.nl
Een warm welkom, in een feestelijke viering ben ik als predikant verbonden aan de dorpskerk in het mooie Laren. Met mijn man Hessel wonen we naast de kerk. Samen genieten we iedere dag van de mensen en de natuur. God zelf heeft mij geroepen tot het ambt, om mensen in alle scharniermomenten van het leven nabij te zijn. Scharniermomenten zijn rouw, trouw, ziekte, geboorte, kortom alle momenten die voor ons mensen belangrijk zijn. Het is voor mij iedere dag een feest om met mensen te mogen werken. Ik zie mensen als een diamant van God, een diamant heeft zoveel verschillende kleuren en lichteffecten. Soms zijn er dingen in je leven gebeurd, waardoor het Licht er niet door kan komen, of zijn er schuurplekken op de diamantvlakjes terecht gekomen. Door te luisteren, samen met de ander op zoek te gaan, hoe je als mens/diamant weer kan gaan stralen. Als predikant wil ik er voor alle mensen in het dorp zijn, want ieder mens is een unieke veelkleurige diamant. Verder ga ik voor in verschillende vieringen, waarin inspiratie, bemoediging en vreugde belangrijke onderdelen zijn. Voor mij een mooie waardevolle uitdaging, om met zoveel mensen en organisaties, samen te
mogen werken, aan een inclusief dorp voor iedereen.
Natuurlijk hoop ik een ieder in Laren en omstreken te ontmoeten. Samen met mijn geleidehond Pride wandelen we graag. Zwemmen en lezen houden mij in balans. Voor vragen, twijfels en alle andere dingen die je bezig houden kun je contact met mij opnemen.
Sinds november 2016 ben ik kerkelijk werker in Laren en sinds 2019 woon ik met mijn gezin ook in Laren. Ik vind het heel fijn om hier te werken, zowel in de kerk als in het dorp heb ik een warm welkom ervaren en dat hoor ik ook van andere nieuwkomers. Ik ben één van de twee voorgangers en ik heb veel plezier in mijn werk. Ik heb verschillende taken, zo mag ik me bezighouden met het jeugd- en jongerenwerk, ik doe pastoraat en ik ga voor. Daarnaast zijn er in de kerk altijd nog genoeg andere ‘dingetjes’ die moeten gebeuren. Deze afwisseling maakt het uitdagend en leuk.
Samen met mijn gezin wonen we in de buurt van de kerk, een mooie plek midden in het dorp. Ik ben getrouwd met René en we hebben drie kinderen: Juda, Eva en Sam. De oudste twee gaan naar de basisschool. Met drie kinderen blijft er niet zo heel veel tijd over voor hobby’s, maar ik hou van wandelen en hardlopen, ik probeer af en toe een boek te lezen of een tijdschrift en zo nu en dan bak ik ook nog wat lekkers.
Ik vind het zo mooi dat God iets heeft bedacht om niet alleen maar samen te kunnen geloven, namelijk de kerk. En hoewel een fijne plek om samen te komen belangrijk is, bedoel ik hier niet het gebouw, maar bedoel ik de gemeente, dus de groep mensen die samen de kerk zijn. Mensen met wie we op mogen trekken, samen zoeken naar God en geloof, samen vieren, verbinden, rouwen, delen. Oftewel samen het leven leven door en in Gods liefde. Ik ben dankbaar dat ik daarin mee mag werken.
Het geloof is een mysterie, we zullen nooit alle antwoorden krijgen. Maar één ding weet ik wel: God is erbij! Dat is zelfs zijn naam in de Bijbel.
Als je vragen hebt, een luisterend oor zoekt of gewoon iemand om even een stukje mee op te lopen (letterlijk en figuurlijk), mag je me altijd bellen, mailen of appen.
Ten gevolg van de coronabeperkingen hebben we flink geinvesteerd in apparatuur om onze wekelijkse vieringen (maar ook andere activiteiten in de grote kerkzaal) live of via kerkdienstgemist.nl uit te zenden.
Naast deze professionele apparatuur is er ook een groep mensen die ervoor zorgen dat de vieringen daadwerkelijk worden uitgezonden: het Streamteam.
Maar soms gebeuren er vervelende dingen waardoor je je niet veilig voelt. Denk aan: je genegeerd voelen, gepest, gediscrimineerd ( ook lhbti+) of bedreigd, financieel onbehoorlijk gedrag. Of je krijgt te maken met seksueel overschrijdend gedrag dat voor jou ongewenst is of je hebt zelf iets gedaan wat ongepast is. Kan, durf of wil je die vervelende dingen niet bespreekbaar maken of samen oplossen met degene die het betreft, dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van onze gemeente Bernardine Douglas. Zij is gecertificeerd en heeft jarenlang ervaring als vertrouwenspersoon in verschillende sectoren, is onpartijdig, zwijgt over wat in vertrouwen is verteld ook als ze geen vertrouwenspersoon meer is.
Wat gebeurt er als ik contact opneem met de vertrouwenspersoon?
Als je haar appt, belt of mailt, neemt zij contact met je op. Hoe hangt af van wat jij wilt. Als je belt, hoef je je naam niet te noemen. Is er contact vraagt Bernardine wat er is gebeurd en wat je wilt. Vaak maak je daarna een afspraak om samen een oplossing te zoeken. In dat gesprek vertelt de vertrouwenspersoon welke mogelijkheden zij heeft en welke er nog meer zijn. Bijvoorbeeld: je ervaring vertellen en bespreken wat het met je doet en wat je wilt bereiken, een melding doen (zie hieronder), gesprekken samen voorbereiden, meegaan naar een gesprek, brieven opstellen, een klacht indienen, bij kerk of politie en je daarbij helpen, en als je nog niet weet wat je wilt, meedenken, contact met je houden. Jij bepaalt en beslist en de vertrouwenspersoon oordeelt niet.
Waarvoor kan ik een vertrouwenspersoon appen, bellen, mailen?
Je kunt contact opnemen met de vertrouwenspersoon als je ongepast, grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt of gezien. Maar ook als je iets hebt gedaan dat ongepast is en daarover wilt praten.
Wat is ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is gedrag waardoor mensen zich ongemakkelijk voelen. Als je dat voor het eerst meemaakt, denk je misschien dat het per ongeluk of onhandig is. Vaak kun je het wel ter sprake brengen. Als het vaker voorkomt, het er langzaam in sluipt of opzettelijk gebeurt, kan dat heel vervelend zijn. Bijvoorbeeld gedrag waarbij iemand jouw lichamelijke grenzen overschrijdt. Ook intimidatie, pesten, dreiging, je genegeerd voelen, diefstal, financiële misstanden zijn dat.
Ik wil een klacht indienen. Hoe gaat dat?
Je neemt contact op met Bernardine. Zij vertelt over het proces. Jij beslist wat je wilt doen. Zij kan je ondersteunen.
Een klachtenprocedure in de kerk is vertrouwelijk: alleen zij die bij de behandeling betrokken zijn, weten wie je bent.
Dat is anders dan een juridische procedure bij de rechter die meestal openbaar is.
Leg je je klacht ook aan de rechter voor te leggen, wordt de klachtenprocedure van de kerk opgeschort tot de rechterlijke uitspraak.
Ik wil alleen iets melden.
Als je een melding wilt doen, neem je contact op met Bernardine. De situatie die je hebt gezien of meegemaakt wordt anoniem geregistreerd.
Wel kun je met de vertrouwenspersoon afspreken om vervolggesprekken te voeren.
Ook kan zij je verwijzen naar een gespecialiseerde pastor bijvoorbeeld bij seksueel ongewenst gedrag.
Ik heb iets vervelends gezien of meegemaakt. Wat kan ik ermee?
Als je iets hebt gezien of meegemaakt dat volgens jou ongewenst gedrag is, kun je contact opnemen met Bernardine. Dit kan anoniem en/of vertrouwelijk. Zij luistert naar je verhaal en helpt je te bepalen wat je er het beste mee kunt doen.
Kan de vertrouwenspersoon bemiddelen?
Ja, dat kan. Als je met iemand in gesprek wilt gaan over wat je hebt gezien of meegemaakt, kan de Bernardine je helpen als bemiddelaar. Of bespreken hoe je zo’n gesprek kunt aanpakken en meegaan.
Ik heb zelf iets ongepast gedaan.
Bernardine is er dan ook voor jou. Ze helpt je te bedenken hoe je het beste met de situatie kunt omgaan., helpt je bijvoorbeeld in contact met een gespecialiseerde pastor, of bereidt een gesprek met het slachtoffer met je voor en gaat met je mee.
Als het slachtoffer ook een vertrouwenspersoon wil, wordt hij verwezen naar een andere vertrouwenspersoon.
Op de site van de PKN vind je ook informatie over het thema Veilige gemeente: https://protestantsekerk.nl/thema/veilige-gemeente/
Onze gemeente wil een plaats bieden aan alle groepen. Jongeren zijn voor ons belangrijk en hebben dan ook een eigen plaats binnen onze gemeente, maar doen ook veel samen met alle andere groepen bunnen inze gemeente. Er zijn kinderdiensten en gezinsdiensten waarin kinderen een bekangrijke rol hebben en meedoen in de voorbereiding van en in de viering zelf. Daarnaast zijn er veel dingen die voor en met jongeren worden georganiseerd
Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekt. Samen een Bijbelverhaal spelenderwijs ontdekken, vieren én lekker eten, dat is gewoon een feest! Bij het woord kliederen denken veel mensen aan knutselen, vingerverven en knoeien met lijm. Een begrijpelijke associatie, maar níet (of in ieder geval niet alleen) wat we bij Kliederkerk bedoelen met kliederen. De naam Kliederkerk is gekozen om te laten zien dat we vanuit de chaos van het leven op allerlei manieren een Bijbelverhaal kunnen ontdekken. Op die manier leren we over en van God en elkaar. Een doorsnee Kliederkerk duurt ongeveer twee uur en bestaat uit drie onderdelen: Kliederkerk begint met het samen ontdekken van een Bijbelverhaal door creatieve activiteiten, spellen en leuke werkvormen. In de korte viering daarna komt altijd het verhaal wat je samen creatief hebt onderzocht terug en krijgen elementen als gebed en lied een plek. Ten slotte samen iets eten en drinken, een natuurlijk moment om elkaar beter te leren kennen, om elkaar te ontmoeten en de kinderen kunnen nog lekker verder spelen als ze dat willen. In Laren is er nu drie keer een kliederkerk geweest. Dat waren mooie middagen met leuke activiteiten, fijne ontmoetingen en lekker eten.
Ongeveer twee keer per maand op zondagmorgen is er kinderkerk. Terwijl de volwassenen in de kerk de eredienst vieren zijn de kinderen in hun eigen ruimte bezig met het geloof. Tijdens de kinderkerk werken we elke keer aan een bepaald thema. Aan de hand van een bijbel- of spiegelverhaal gaan we samen in gesprek en vervolgens wordt het thema uitgediept (op hun niveau) door middel van bijvoorbeeld spelletjes, liedjes of knutselwerken. Afhankelijk van het thema doen we de verwerking soms apart voor de oudere en jongere kinderen. Rondom bijzondere dagen zoals advent, 40 dagentijd, doopdienst, avondmaal, wordt ingegaan op het thema van dat moment. Vaak beginnen we dan in de kerk waar het thema wordt ingeleid. Met gezinsdiensten zoals Kerst, Pasen en Pinksteren is er geen kinderkerk maar kunnen de kinderen samen met hun ouders naar de kerk gaan. Tijdens de overweging is er dan een leuk puzzel/kleurboekje voor de kinderen. Op die manier kunnen de kinderen wennen aan het naar de kerk gaan. De leiding van de kinderkerk bestaat momenteel uit zes enthousiaste jonge dames. Zij proberen elke kinderkerkochtend gezellig en leerzaam te maken. Wil je ook een keertje komen kijken? Je bent altijd welkom om 10.00 uur in het Kulturhus! Het kinderkerkseizoen loopt gelijk met het basisschoolseizoen. Onderaan vind je de knop naar het rooster. Wil je meer informatie: loop gerust een keer binnen of neem contact met ons op! Groetjes van de kinderkerkleidsters: Eva, Rimke, Thirsa, Ingrid en Nadie
Voor iedereen van 12 t/m 16 jaar is er Eat&Meet; samen eten, lachen, kletsen, een spel of activiteit doen. Het is een gezellige chaos! We beginnen met samen eten, elkaar ontmoeten en daarna is er tijd voor een spel of activiteit. We hopen snel weer samen iets te kunnen doen, maar door Corona zijn we helaas al een heel lange tijd niet samen geweest.
De jeugdclub reunie is voor jongeren vanaf 17 jaar en is een vervolg op de jeugdclubavonden. Op dit moment zijn er twee groepen met jongeren in de leeftijd tot ongeveer 23 jaar. Voor elke groep wordt er zo'n 3 a 4 keer per jaar een avond georganiseerd. Tijdens die avonden wordt er vaak gezamelijk gegeten, gekletst en wordt een activiteit georganiseerd. Deze worden vaak bedacht door de groep en door de leiding uitgevoerd. Momenteel worden de avonden ingepland en in grote lijnen georganiseerd door Marlou Boers em Manouk Lukassen. Zij zorgen samen met de jongeren elke keer weer voor een gezellige avond. Lijkt het je ook leuk om eens aan te sluiten bij één van deze avonden? Neem dan contact op met Manouk Lukassen en voel je welkom!
Vanuit de kerk zijn er onder andere in 2016 en 2019 reizen geweest naar Armenië en Gambia Laorne For Armenia (LAFA) (2016) LouKa (2019) (??)
Voor ouders die hun kind hebben laten dopen worden verschillende workshops georganiseerd. De onderwerpen kunnen jonge ouders helpen bij de christelijke opvoeding van hun kind. Hierbij kunt u denken aan onderwerpen als ‘de viertafel’ en ‘overlijden van een dierbare’. Onder leiding van een jeugdouderling zullen deze onderwerpen uitgediept worden. Alle ouders die hieraan behoefte hebben kunnen deelnemen. U kunt in Kerkklanken lezen waar en wanneer deze workshops gehouden worden. Neem contact op voor meer informatie. Daarnaast is er een bijbel workshop voor ouders van wie het oudste, gedoopte kind binnen het gezin 4 jaar is geworden. Deze workshop wordt één keer in de vier jaar georganiseerd. De kerk biedt deze ouders een kinderbijbel aan. Er zal een avond georganiseerd worden waarvoor de betreffende ouders worden uitgenodigd. De verschillende kinderbijbels kan men daar inzien om zo een goede keuze te kunnen maken.
De ouderlingen die in het bijzonder zijn aangewezen tot kerkrentmeester vormen het College van Kerkrentmeesters. Zij zorgen voor de materiele kant van onze gemeente. De volgende taken horen zoals bij de kerkrentmeesters:
Er zijn steeds meer manieren om elkaar te informeren. Als Protestantse Gemeente Laren willen we je ook graag per email op de hoogte houden van activiteiten, kerkdiensten en andere mededelingen. Daarvoor hebben we een digitale nieuwsbrief die wekelijks (op vrijdag) wordt verstuurd naar je e-mail adres. In de nieuwsbrief staat ook informatie en de liturgie van de viering van de komende zondag.
Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Dat kan via deze link.
Wil je informatie in de nieuwsbrief laten opnemen? Stuur dan de kopij naar het mailadres van de nieuwsbrief.
Als je donderdag voor 18.00 uur de kopij aanlevert, dan kan het bericht in de nieuwsbrief worden opgenomen.
Lees en zing mee vanaf het scherm
In onze gemeente hoef je geen liedboek of bijbel mee te nemen naar de viering (dat mag natuurlijk wel!). In onze vieringen worden alle liederen, bijbellezingen en ook andere beelden en videos geprojecteerd op een groot scherm.
Elke week is er weer een lid van het beamteam die de presentatie maakt.
Eventuele vragen of suggesties voor het beamteam kan u mailen naar: beamteam@kerklaren.nl
Voor veel mensen het gezicht van onze kerk: de kosters Derk Woestenenk en Marianna Beumer.
De dagelijkse zorg voor het kerkgebouw, zorgen dat alles voor een dienst klaarstaat, veel werk voor, tijdens en na een dienst.
Het gebouw van de Protestsantse Gemeente in Laren staat op een prominente plaats in het dorp en de toren, ook al is die niet erg hoog, is in de wijde omgeving te zien.
Het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente staat aan de Dorpsstraat 2, midden in Laren. Een paar honderd meter hiervandaan, aan de Kloosterweg, stond tot in 1835 de voorloper van deze kerk, de kapel van Laren. Vanaf 1684 had dit kerkje dienst gedaan, toen was hij tot op de draad versleten en moest worden afgebroken.
De gemeente had onvoldoende geld om een nieuwe kerk te bouwen. Men wendde zich tot KoningWillem, zo ging dat toen. Op grond van een wet van 1824 organiseerde en financierde het Rijk de kerkenbouw. In 1834 kon men daarmee beginnen met de bouw van wat toen werd genoemd de waterstaatskerk omdat de Rijkswaterstaat de regie had over de bouw. Er zijn heel wat waterstaatskerken in het oosten van Nederland verrezen. Er staan er echter toch niet zo veel meer (Breedenbroek, Gelselaar, Haarlo, Hengelo, Hummelo en Laren). De bekendste waterstaatskerk in Nederland is de Mozes en Aäron kerk in Amsterdam.
De kerk in Laren is ontworpen door architect B. van Zalingen uit Deventer. Zoals in die tijd veel voorkwam, is de kerk ontworpen in de neoclassicistische stijl. De kansel bevond zich aan de zuidkant (Verwoldse weg). De banken stonden in een halve cirkelvorm rond de preekstoel. De kerk is geopend in 1835.
In 1945 voltrok zich een ramp aan de kerk. De naast de kerk gelegen pastorie werd door de bezetter opgeblazen waardoor de kerk zwaar beschadigd werd. Het dak was nagenoeg verdwenen, de gietijzeren ramen onherstelbaar beschadigd en ook van het interieur was weinig onbeschadigd gebleven. Om het orgel te redden werd het gedemonteerd en bij gemeenteleden tijdelijk opgeslagen. Na de restauratie is het herplaatst. Dit orgel is in 1980 vervangen door een in Duitsland gebouwd nieuw exemplaar.
De kerk is sterk veranderd uit de wederopbouw gekomen. De neogotische stalen kerkramen zijn vervangen door ronde houten boogramen. Het interieur is veranderd in dat van een zaalkerk. Het gestuukte plafond is veranderd in een balken plafond, ingangspartijen zijn verplaatst en veranderd, de consistorie is uit het hoofdgebouw verdwenen en had als aanbouw een plek gekregen achter de kerk.
In 1949 is de kerk feestelijk en in dankbaarheid heropend. Dat is al weer ruim een halve eeuw geleden. In de loop van afgelopen jaren vond men dat het interieur weer toe was aan een vernieuwing. Met name de veranderende inzichten in de liturgie hebben daar de aanzet toe gegeven (de kerk niet als gehoorzaal, maar als vierplek!). Samen met liturgisch vormgever Pim van Dijk is gekozen voor de huidige inrichting. Het prachtige liturgisch meubilair is ontworpen en gemaakt door de plaatselijke schrijnwerker René Bruns. Met Kerst 2006 werd de vernieuwde inrichting feestelijk in gebruik genomen.
Vanaf 1 januari 2005 staat deze Hervormde Kerk bekend als Protestantse Kerk van Laren. De kerk is een Rijksmonument.
Stiltecentrum
Het stiltecentrum is toegankelijk via de hoofdingang van de kerk aan de Dorpsstraat.
Vanuit het stiltecentrum is er door de glazen wand zicht op de kerkzaal. Aan de muur in het stiltecentrum zie je in de hoek een gestileerde levensboom, waarvan de blaadjes bestaan uit koperen plaatjes met de namen van de gemeenteleden die de afgelopen periode zijn gestorven. Je kunt een kaarsje aansteken voor iemand die je lief is, je kunt even gaan zitten op de bank, wat bewaard is gebelven van het vroegere kerkinterieur. In het gastenboek kun je je gedachten of je gebed opschrijven.
Voor de Pieterpadwandelaars is er een speciale kaart van onze kerk met een zegenwens voor de reis. In het Kulturhus kunnen je een datumstempel krijgen voor in je wandelboekje met een plaatje van onze kerk in het stempel. Voor wie dat leuk vindt is er een aardig hangertje voor aan de rugzak.
In het stiltecentrum liggen boekjes over de lokale geschiedenis en mooie actuele boekjes met meditatieve teksten. Er is een boekenplank met christelijke lectuur die gratis meegenomen kan worden.
Het stiltecentrum is dagelijks geopend, in de zomer van 9.00 uur tot 20.00 uur en in de winter van 9.00 tot 18.00 uur.
Liturgisch centrum
Het bijzondere van het liturgisch centrum in Laren is dat het meubilair niet standaard is. De lokale schrijnwerker, René Bruns, heeft samen met een groep mensen uit de gemeente de meubels ontworpen die uniek zijn voor een kerk en ons interieur een bijzondere uitstraling geven.
Materiaal
De beuk die gebruikt is voor de avondmaalstafel, de kansel en de lezenaar komt uit de kasteeltuin van Huis Verwolde. De Beuk is ca. 200 jaar oud, dus ongeveer van het jaar 1800. In de preekstoel ligt een ‘schijf' van de beuk, waarin de jaarringen zichtbaar zijn en voor de liefhebber te tellen.
De eik voor het doopvont vindt zijn oorsprong op het ‘Heuveltje’ in Landgoed Verwolde. De eik is ca. 80 jaar oud en zal in zijn leven menig ei tegen zich aan hebben gehad tijdens het traditionele ‘eierkuul'n’ , een vermaak uit het Larense verleden tijdens de paasdagen. De kaarsenstandaard is van gedroogd beukenhout.
Voor de bronzen elementen heeft René Bruns eerst een wassen model gemaakt. Deze wassen modellen zijn door bronsgieterij Sala uit Arnhem omgevormd in brons. Het grootste element, de schaal voor het doopvont is ca. 70 cm breed en 90 cm lang en weegt in brons ca. 60 kg. Alle elementen zijn voorzien van wieltjes en een stopmechanisme.
Symboliek
De opstelling in de kerkzaal is gebaseerd op de cirkel. Alle stoelen vormen met de preekstoel een cirkel met daarin het meubilair, ook in cirkelvorm. Een cirkel in een cirkel. Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen de cirkel zit de toehoorder samen met de voorganger, de doopouder met de doopvont. Een bijzondere plaats in de cirkel neemt het bloemstuk in dat iedere week wordt verzorgd door de bloemendienst, een lust voor het oog. Vanuit het stiltecentrum heeft de bezoeker een mooi overzicht over de kerkzaal.
De kerk van Laren. Al meer dan 175 jaar een beeldbepalend element in de dorpskern van Laren. Een onmisbaar element ook. Voor de leden van de kerk, die al dan niet regelmatig de kerkdiensten bezoeken. Maar ook voor de mensen die slechts incidenteel (bijvoorbeeld bij rouwdiensten) gebruik maken van de ruimte. En zelfs voor degenen die het gebouw alleen van de buitenzijde kennen en er als zodanig van kunnen genieten, bewust of onbewust. Het stiltecentrum is iedere dag geopend en vele mensen maken er gebruik van.
In 2004 is de ‘Stichting vrienden van de Dorpskerk Laren’ opgericht, die het onderhoud van de kerk zal gaan financieren. U kunt donateur worden van deze stichting en zo meehelpen aan de instandhouding van het gebouw ‘de dorpskerk’ in haar huidige (monumentale) vorm.
Het rekeningnummer van de stichting is: NL63RABO0301436606. Donaties zijn van harte welkom.
Contact Mevr. A. Boers-Hissink Rossweg 10A 7245 NK Laren Gld. Telf. 0573-402019 vrienden.dorpskerk@kerklaren.nl
In de (toen nog) Hervormde Kerk te Laren (Gelderland) was sinds 1870 een orgel aanwezig van Leichel, dat echter door Sanders grotendeels was vernieuwd nadat het zware oorlogsschade had opgelopen tijdens de slag om Arnhem op 26 september 1944. Het instrument werd in 1983 aan de Hervormde Gemeente te Ommeren verkocht. In Laren bouwde de Duitse firma Führer een nieuw mechanisch sleepladen-orgel. Adviseur bij de bouw was Ries van Vrouwerff. Aart van Beek heeft het orgel op 17 juni 1983 namens de Orgelcommissie van de Hervormde Kerk gekeurd. Zondag 19 juni klonk het voor het eerst in de kerkdienst. Op 24 juni 1983 is het orgel in gebruik genomen met een speciaal concert. Het werd hierbij bespeeld door Gijs van Schoonhoven, organist te Aalten.
Sinds 2008 zijn het voormalig gemeentecentrum 't Kruispunt en de kerk aan elkaar verbonden door een ontvangstruimte. Het Kulturhus en de kerk delen hun voorzieningen en de ontvangstruimte is zowel ingang van het Kulturhus als de kerk.
't Kulturhus beschikt over zes ruimten van verschillende grootte die gehuurd kunnen worden.
Elke zaal heeft een standaardtarief per dagdeel en een tarief voor non-profit.
Kijk voor meer informatie op www.kulturhuslaren.nl/zaal-huren/