Toeval


Maandelijks wordt in deze rubriek van onze website een thema belicht. Lezers kunnen daarop desgewenst een reactie geven. Het thema van oktober is Toeval

Toeval? Bijzonder.....ja!

Hoe vaak horen we niet van anderen, dat was echt een toeval of toevallig. We kennen daar zelf ook wel voorbeelden van. Een toeval is een gebeurtenis die vooraf niet te voorzien was of zonder enige logica tot stand komt. Veel mensen zijn van mening dat toeval niet bestaat als we alle gegevens zouden weten. Van Johan Cruijff  is de uitspraak bekend  'toeval is logisch'.

Enkele maanden voordat ik na meer dan 50 jaar weer terugkeerde naar de kerk, en mij aanmeldde bij de Protestantse Gemeente in Laren had ik een bijzondere ervaring. Toeval?

Thuis gekomen na een verblijf op de hartafdeling van  het Academisch Ziekenhuis in Utrecht kon ik 's nachts de slaap niet vatten en surfte in mijn bed wat op internet. Ik kreeg toen plotseling na tientallen jaren sterk de behoefte om weer naar  gezangen/psalmen uit mijn jeugd te gaan luisteren.

Het  eerste lied wat in mijn herinnering opkwam en dat ik op YouTube aanklikte was: 

'Daar ruist langs de wolken een lieflijke Naam,
'Die hemel en aarde verenigt te zaam'
'Geen naam is er zoeter en beter voor het hart'
etc.

De eerste twee regels kende ik nog wel, de derde regel niet meer.
Daar lag ik dan met mijn hartproblemen  vol ongeloof en verbazing naar deze regel te kijken ”Geen naam is er zoeter en beter voor het hart”.
Mijn eerste reactie was: er is humor aan de andere kant!  Iets anders kon ik er niet uitbrengen. Dat vertelde ik 's morgens ook aan enkele mensen in mijn directe omgeving.

Ik wist niet wat mij was overkomen. Ik was er duidelijk onzeker over. Wat moet ik daar  nu van denken? Is hier sprake van toeval of  had ik zoveel steun nodig dat ik op een bijzondere wijze naar dit mooie lied  werd toe geleid?

Ik zal het nooit weten en eigenlijk wil ik dat ook niet. De ervaring en de kracht die er vanuit ging is voor mij veel  belangrijker dan de verklaring.
Het was een bijzonder geluksmoment, dat mij altijd zal bij blijven. 

Het weten en ervaren  dat ik er niet alleen voorsta heeft zich diep in mijn bewustzijn geworteld en  geeft  mij  rust en maakt mij blij.

Misschien heeft deze gebeurtenis er ook wel aan bij gedragen dat ik mij niet lang daarna in Laren heb aangemeld.

Dat zou dan wel verklaarbaar toeval zijn!

Ad Heide

 

Bij deze bespiegeling twee links naar muziek:

  • 'Daar ruist langs de wolken'  (NederlandZingt)
    Dit lied werd geschreven door Eduard Gerdes (1821-1898), die een groot deel van zijn leven in de Achterhoek woonde. https://www.youtube.com/watch?v=BIgVQzXLGAA
  • Daarnaast een ingetogen uitvoering van 'You raise me up' Westlife (1998-2012) was een Ierse popgroep die prachtige nummers vertolkte, onder andere deze mooie uitvoering van het bekende You raise me up (25 mln hits!) https://www.youtube.com/watch?v=Rkkw8RhH9ck

-------------------------------------------------

De lezers zijn welkom om een bijdrage te leveren aan dit thema. Dat mag van alles zijn:  een kort/lang verhaal over iets toevalligs, een gedicht over toeval dat u is opgevallen, een foto met wat tekst, een link naar muziek. Alle bijdragen zijn welkom.

Vermeld ook of u uw reactie anoniem of onder naam geplaatst wilt hebben.ml

Als u iets over dit thema wilt delen met andere leden van onze gemeente kunt u uw bijdrage insturen naar website@kerklaren.nl

Nieuws